Duşakabinlerin özellikle cam kabinlerin camlarının kırılması sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir.Neden Duşakabin Camları Kırılır.?
Duşakabin camları nasıl yapılır basit bir şekilde kısaca açıklayalım. Duşakabin cam modelleri, normal 6 mm kalınlığındaki bir camın belirlenen ölçülerde kesilerek şekillerini aldıktan sonra fırınlanır.Fırında cam yüksek ısıda ısıtılarak kıpmızı bir hal alır ve hemen cam soğuk suya daldırılarak soklanır, soğuk sudan çıktıktan sonra başka bir hanzede bekletilen suya tekrar daldırılarak temperli cam üretimi yapılmış olur ve evinizde kırılmalara karşı dirençli bir cam duşakabini güvenle kullanmanıza imkan tanır.Elbette açıklaması uzun olan temperli camların sadece yukarıda kısaca açıklama yaptık. Cam duşakabin modellerinin camları size güvenle yıkanmanıza imkan tanır.
Duşa kabinlerde, sürgülü kapılı modellerde, sürgü profillerinin (ray) içlerinde dönerek hareket eden çeşitli boylarda ve farklı malzemelerle yapılmış tekerlek sistemleri rulman olarak adlandırılır. Tekerleklerin standart malzemesi pirinç veya derlin adı verilen malzemelerdir. Piyasada, alüminyum, krom ve plastik modelleri de vardır. İçi pirinç veya alüminyum, dışı ise eloksal mat veya sert krom kaplamayla üretilirler.Rulmanların iç malzemesi önemlidir..
Duşakabin sistemlerinde genelde bir ya da birden fazla sabit panele yerleştirilmiş bir veya iki kapı vardır; bunlar oldukça ağ
ır parçalardır. Özellikle rulman arızalarının hayati önem taşıdığı modeller temperli cam modellerdir. Duşakabin seçminde belki de en dikkat etmeniz gereken parçalar rulmanlardır; alüminyum, krom, pirinç ve plastik gibi bir çok farklı yapıdaki malzemelerden üretilen rulman tercihinizi doğru yapmak için bu işin üzerine biraz ekstradan kafa yormanızda fayda var. Temperedglass tercih edildiğinde, model uygun seçilen her metal rulman benzer kaliteyi taşımaz. Oksitlenmeme özelliğine ve garantisine sahip olması, kapıların ray üzerinde rahat açılıp kapanması bakımından önemlidir. Ağır temperli camları taşıyacak ve uzun ömürlü kullanım alanı yaratacak malzeme, pirinç ve kromdur. Tekerleğin göbek kısmının pirinç olması, dış kaplamasının da derlin veya krom olması, sürtünmeden oluşacak korozyonu en aza indirir ve uzun yıllar rahat açılıp kapanmasını sağlar.Öte yandan mika veya benzeri hafif bir duşa kapınız varsa plastik rulman tercih ederek paslanma, kaplamaların aşınması gibi dertlerden kurtulabilirsiniz. Ancak bu durumda da hızlı açıp kapamadan, sürtünmeden rulmanların aşınması ve eğilmesi gibi problemlerin önünü alabilmek için, sert plastik malzemeler tercih edilmelidir.Kapı ayarı, eskiyen rulmanla bozulur
Kapı ayarlarını bozan iki sebep vardır; birincisi duvar dikmelerinin (profil) zamanla yerinden oynayarak dengesinin bozulması, ikincisi ise rulmanların yerlerinden çıkması veya gevşemesidir. Duşa kabin alırken bakacağınız noktalardan biri de tekerleklerin plastik kaplı olup olmadığıdır. Plastik parçalar yüksek oranda sorun çıkaran parçalardır; ısı ve sürtünmeyle eriyebilir, kapıların yerlerinden çıkmasına sebep olabilir. Tam kapanmayan veya mıknatısları oturmayan kapılar, buhar ve ısı tasarrufu açısından faturalarınızda gözle görülür bir artışa sebep olur.
İki çeşit rulman tipi vardır; misketli rulmanlar, yaylı rulmanlar. Misketli rulmanlar, dairesel şekillidir ve basıncı her noktaya eşit dağıtırlar; uzun yıllar eğilme kırılma sorunu yaratmazlar. Yaylı metal rulmanlarda ise sallanma veya sarsılmayı en aza indirmek için dizayn edilmiş, yay sitemi mevcuttur. Sarsılan ağır cam panellerdeki gereksiz titreşimleri, aşağı yukarı milimetrik olarak salınarak emdikleri için ağır panelleri taşımak için çok uygundurlar. Duşa kabininizde cam ve türevi ağır bir malzemeden yararlanmak istiyorsanız tercih edeceğiniz rulmanın mutlaka misket veya yaylı metal rulman olmalıdır.
Duşakabinlerde belki de en çok kirlenen yerdir rulmanlar; aşağı kısımda olması, karmaşık iç yapısı ve özensizlikle beraber banyo kiri veya atık maddeler rulmanlara yapışır ve iç düzeneğinin rahat hareket etmesine izin vermez. Sürekli su buharıyla ve köpükle temas halinde olmaları onların ciddi aşınma yaşamalarına sebep olur. Banyo sonrası üzerinde biriken kirleri toplamanız ve rulmanlara ekstra su tutmanız, uzun vadede önemli bir fark yaratacaktır. Sıkışmış bir halde kullanılmaya devam edilen rulman sistemlerinde kırılma ve ya eğilme gibi arızalar çok daha sık görülür. Açma kapama esnasında tıkanmaların, takılmaların arttığını hissettiğiniz anda bu duruma müdahale etmeniz çok önemli. Basit bir kir çözücü ve tazyikli su yardımıyla bu tip sorunların önüne geçebilirsiniz.
Rulmanlar, kapıların açılıp kapanması sırasında kendini belli edecektir, bir takılma veya ağırlık hissediyorsanız kapıyı kapatmaya zorlamayın; vida ayarlarını kontrol edin. Üzerinde bulunan vidaların gevşemesinden dolayı kapı sarsılıyor veya takılıyor olabilir. Metal ve plastikte gerçekleşen aşınmanın önüne geçmek içinse, belirli aralıklarla rulmanlara vazelin bakımı yapabilirsiniz. Yüksek kireç, deterjan, şampuan veya su darbeleri yüzünden aşınmaya uğrayan rulmanlarınızın kayganlığını artırmak ve kirlerin tutunmasını engellemek için vazelin ve yağ bakımı oldukça önemlidir; silikon özellikli sprey yağlama ürünleri veya W-40 anti pas önleyiciyle bunun da üstesinden gelebilirsiniz. Rulmanınız hala sorun çıkarıyorsa duşakabin firmanızdan veya yedek parça satışı yapan mağazalardan yenisini alarak rulmanlarınız değiştirebilirsiniz; rulman seçiminde yedek parça takibi de oldukça önemlidir. Bozulan veya eskiyen duşakabin parçalarınızın piyasada bulunur çeşitten olması, arıza durumunda, işini hızlandıracak en önemli etkendir.
Duşakabin tamiri ile ilgili bir çok şey anlatılabilir, biz sizlere yaşadığınız ufak tefek sorunlarla nasıl baş edebileceğiniz hakkında bilgi vererek evde duşakabininizi kendiniz nasıl tamir edersiniz onu anlatacağız.Duşakabin genel olarak hep aynı arızaları verir ve bunlar basit çözülebilir şeylerdir.
Montaj esnasında çekilmesi gereken bir yere silikon çekilmemiş olabilir, ya da iyi silikon ile izole edilmemiş olabilir, açılan kapıların kenarlarındaki conta kısınlarından su kaçırıyor olabilir.
Sorun silikonlardan kaynaklanan bir sızıntıysa, yapmanız gereken eski silikonu yerinden sökmek ve altını iyice kurulamaktır. Islak zemine çekilen silikon tutmaz, kurutmak için saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Eğer contalarınızdan kaçırıyorsa bir çok duşakabin firmalarından gidip contalardan alabilirsiniz ve kendiniz takabilirsiniz. Contalar geçme sistemli olduğundan yerine takmanız sadece bir kaç saniyenizi alacaktır. Silikonları maket bıçağı ile keserek sökebilirsiniz. Kalan ince tabakaları kuru bir bez yardımıyla iyice bastırarak silerseniz kendini atacak ve zemin tertemiz çıkacaktır.
Sebebi kanatlarınızda bulunan ve hareket etmeseni sağlayan rulmanın (tekerleklerin) ayarlarının bozulmuş olmasıdır. Yıldız bir tornavida yardımıyla rulmanların üstünde bulunan vidaları sıkarak yada gevşeterek duşakabin kapılarını ayarlayabilirsiniz.
Camınız kırıdıysa yapmanız gereken bir duşakabin tamircisi çağırmak ya da duşakabin servislerini arayarak sorunuzu bildirmektir.
1. Duşakabin montajını yapan usta silikonlarını tam gerektirdiği gibi çekmediğinden kaynakların.
Duşakabin montajında çekilen silikon önemli bir rol oynar montaj sonrasında uygulanacak zemin konrtolü yapılmalıdır. Zemininin kuru olup olmadığı tespiti yapılır, eğer zemin kuru değilse silikonun uygulanacak zeminin kurulanması gerekmetedir. Diğer bir önemli bir konu zeminde toz olup olmadığının konrtolüdür. Zeminde toz varsa temizlenmeden silikon çekilmez.
2. Duşakabinizin küvet giderlerinden su sızdırabilir.
Duşakabin montajlarında en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri küvet montajıdır. Kullanılan alt takım sistemi uygun yükseklik, uygun uzunlukta olmalıdır. Giderin takılacağı ağzına özel alt takımları için aparatlar takılmalıdır. Diğer olası nedenler delinmesi ve temizlik esnasında yerinden çıkması gibi nedenlerden kaynalanır.
3. Duşakabinizin montajı yapılırken yanlış yerlere atılan vidalardan kaynaklanabilir,
4. Tekne ve Küvetiniz delik olabilir.
5. Duşakabiniz yanlış yere uygulanma sonucu zemin eğimliği nedenlerinden dolayı suyun birikmesinden kaynaklı su kaçıyor olabilir.
Bilgileriniz Gönderiliyor... …